Home / Stiri / Locale / Atentie la temperaturile ridicate!

Atentie la temperaturile ridicate!

Cei care sunt obligați să iasă din casă în jurul amiezii sunt sfătuiţi să aibă la îndemână o pălărie şi o sticlă cu apă. În zilele următoare se anunţă temperaturi de peste 35 de grade Celsius.

Specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ atrag atenţia populaţiei asupra faptului că temperaturile ridicate înregistrate în cursul zilei pot genera probleme de sănătate atât persoanelor sănătoase, dar mai ales celor cu suferinţe cardiovasculare, neuropsihice, endocrine, metabolice, în general bolnavilor cronici şi copiilor.

Pentru atenuarea efectelor nefavorabile ale temperaturilor deosebit de ridicate asupra sănătăţii, medicii recomandă evitarea, pe cât posibil, a expunerii prelungite la soare între orele 11.00 – 18.00; purtarea de pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise; să se consume zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide (apă, ceai de plante, sucuri de fructe), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. De asemenea, nu se va consuma alcool, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii; se vor evita băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice şi favorizează deshidratarea. Se vor consuma fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă; se vor evita activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit) şi se va acorda o grijă deosebită persoanelor dependente (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi), oferindu-le, în mod regulat, lichide, chiar dacă nu le solicită.

Căldura, un chin pentru muncitorii în aer liber

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ stau cu ochii pe administratorii firmelor ai căror salariaţi prestează servicii în aer liber, pentru a verifica dacă li se asigură condiţiile necesare pentru a face faţă temperaturilor ridicate de afară. Angajatorii sunt obligaţi să le asigure muncitorilor condiţii adecvate, pentru a nu avea probleme din cauza căldurii. Este vorba, în general, despre muncitorii de la firmele de construcţii, care lucrează pe şantiere, lucrătorii din agricultură sau personalul de la firmele de salubritate. Angajatorii sunt obligaţi să le stabilească muncitorilor un program de lucru adecvat, să nu îi suprasolicite şi să le asigure hidratarea corespunzătoare.

SURSA: ZIARULDEROMAN.RO

Check Also

COMEMORARE acd. Zoe Dumitrescu Busulenga – MAICA BENEDICTA part. 3