Home / Stiri / Locale / Stimulente financiare pentru tinerii din zone sarace

Stimulente financiare pentru tinerii din zone sarace

Elevii vor beneficia de ore de remediere, meditaţii, consiliere, orientare profesională, stagii de formare sau achiziţii de bunuri.

Tinerii care provin din zone defavorizate vor fi stimulaţi financiar pentru a nu abandona liceul sau facultatea. Guvernul a alocat 200 de milioane de euro, bani împrumutaţi de la BIRD (Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare) atât ca sprijin material, cât şi pentru consultanţă, meditaţii, consiliere. Proiectul de lege prin care se aprobă Acordul de împrumut pentru finanţarea Proiectului privind învăţământului secundar, semnat între România şi BIRD, a fost adoptat miercuri, 24 iunie.

Totodată, proiectul privind învăţământul secundar, finanţat prin acest împrumut, are scopul de a contribui la îmbunătăţirea tranziţiei de la sistemul educaţional secundar superior la cel terţiar şi creşterea gradului de absolvire a primului an de învăţământ superior. Beneficiare ale proiectului vor fi toate liceele de stat cu rată scăzută de absolvire a şcolii sau de promovare a examenului de bacalaureat, precum şi universităţi din sistemul de stat.

Potrivit proiectului, elevii vor beneficia de ore de remediere, meditaţii, consiliere, orientare profesională, activităţi extracurriculare, vizite de documentare, participări la competiţii, reţele intraşcolare, stagii de formare, achiziţii de bunuri. Totodată, se doreşte revizuirea programei şcolare, formarea cadrelor didactice, îmbunătăţirea platformei online pentru evaluări şi examene naţionale sau elaborarea de materiale didactice digitale.

De aceste activităţi vor beneficia 1.160 de licee din mediul rural şi urban, precum şi liceele care nu au înregistrat rezultate bune la examenul de bacalaureat.

În ceea ce priveşte învăţământul superior, universităţile vor beneficia de granturi şi asistenţă tehnică pentru programe remediale, tutoriat, consiliere, seminarii, programe de vară, dezvoltarea unor centre de învăţământ. Se estimează că de aceste activităţi vor beneficia circa 300 de facultăţi din întreaga ţară, adică 85% din totalul facultăţilor de stat.

Se estimează că implementarea proiectului se va realiza în şapte ani, din noiembrie 2015 până în decembrie 2022.

SURSA: ZIARULDEROMAN.RO

Check Also

COMEMORARE acd. Zoe Dumitrescu Busulenga – MAICA BENEDICTA part. 3