Home / Stiri / Locale / Milioane de euro pentru irigatii si activitati neagricole in mediul rural

Milioane de euro pentru irigatii si activitati neagricole in mediul rural

Marţi s-a deschis o sesiune de depunere a cererilor pentru finanţare pentru trei submăsuri din cadrul PNDR. Solicitanţii vor avea de câştigat dacă vor fi corecţi la depunerea documentaţiei.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a lansat marţi, 14 iulie, prima sesiune anuală de depunere a cererilor de finanţare pentru submăsura 4.3, submăsura 6.2 şi submăsura 6.4 din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Fondurile disponibile pentru submăsura 4.3 “Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea şi adaptarea infrastructurii agricole şi silvice – irigaţii” sunt de 218.000.000 de euro. Pentru submăsura 6.2 “Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale”, fondurile sunt de 44.164.707 euro, iar pentru submăsura 6.4 “Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole”, suma alocată este de 57.214.935 de euro.

Cei interesaţi trebuie să ştie că există praguri lunare pentru depunerea proiectelor. Astfel, pentru un proiect estimat la 60 de puncte pentru submăsurile 6.2 şi 6.4, depunerea proiectului se face în perioada 14 – 31 iulie, iar un proiect de 45 de puncte trebuie depus în luna august. Termenul limită de depunere pentru sesiunea de cereri de proiecte este 30 octombrie, ora 16.00.

“În acest exerciţiu financiar, este importantă corectitudinea solicitantului de fonduri. Astfel, fiecare proiect primeşte un număr de puncte, în funcţiile de condiţiile pe care le îndeplineşte. Solicitantul va trebui să-şi evalueze proiectul cu onestitate şi să-l depună în perioada indicată. Spre exemplu, dacă un solicitant are un proiect de 30 – 35 de puncte şi îl depune mai devreme de luna septembrie – conform calendarului, proiectul său va fi evaluat la urmă şi, astfel, va avea şanse mai mici de a obţine finanţarea. Un alt aspect important este faptul că autoevaluarea trebuie să fie făcută cât mai aproape de adevăr. Dacă diferenţa dintre autoevaluare şi evaluarea făcută de noi depăşeşte 20%, proiectul acela va fi penalizat”, a explicat Viorel Ilisei, directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţări şi Investiţii Rurale (OJFIR) Neamţ.

Depunerea cererilor de finanţare pentru submăsurile 4.3, 6.2 şi 6.4 se va face conform precizărilor din Ghidul Solicitantului, on-line pe www.afir.info. Solicitantul de finanţare trebuie să îndeplinească cerinţele de conformitate şi eligibilitate menţionate în Ghidurile Solicitantului aferente acestor submăsuri. Procedura de evaluare şi selecţie va fi afişată pe site-urile www.afir.info, www.madr.ro şi va fi disponibilă la sediile AFIR.

Anunţarea rezultatelor pentru cererile de finanţare depuse în cadrul acestei sesiuni se va face după aprobarea Raportului de Selecţie de către Directorul General al Autorităţii de Management pentru PNDR. AFIR va notifica în scris şi prin intermediul paginii de internet toţi solicitanţii privind rezultatul evaluărilor cererilor de finanţare depuse de către aceştia la sediile AFIR.

Cei care vor să obţină fonduri nerambursabile pentru dezvoltare rurală prin PNDR pot afla informaţii suplimentare la numărul de telefon al OJFIR Neamţ: 0233-216.055.

SURSA: ZIARULDEROMAN.RO

Check Also

COMEMORARE acd. Zoe Dumitrescu Busulenga – MAICA BENEDICTA part. 3