Home / Stiri / Locale / Petitii pentru schimbarea examenelor de definitivat si titularizare

Petitii pentru schimbarea examenelor de definitivat si titularizare

Dascălii vor ca definitivatul să fie trecut cu nota 7, nu cu nota 8, ca în prezent, şi susţinerea examenului în toamnă. Restabilirea criteriilor de evaluare a dascălilor care vor să se titularizeze este obiectul unei alte petiţii semnate de dascăli.

Dascăli din toată ţara au iniţiat, la sfârşitul lunii iulie, o petiţie online (http://www.petitieonline.com/definitivat_rezonabil), menită să convingă oficialii Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECŞ) să modifice regulile de promovare a examenului de definitivat. Petiţia este semnată de aproape 881 de cadre didactice din ţară, inclusiv din judeţul Neamţ, şi prevede ca definitivatul să fie trecut cu nota 7, nu cu nota 8, ca în prezent, şi susţinerea examenului în toamnă, pentru a exista suficient timp în vederea pregătirii acestuia.

Începând din 2013, MECŞ a decis că nota 8 reflectă o cunoaştere suficientă a materiilor care fac obiectul acestui examen scris, cu o durată de patru ore. “Până acum câţiva ani, colegii care au susţinut examenul de definitivare în învăţământ, examen dificil, cu multă materie de asimilat sau reactualizat, au avut parte de un tratament mai uman. Examenul se susţinea în toamnă, după 20 august, iar nota minimă pe care trebuia să o obţină un candidat pentru a trece examenul era 7″, spune un dascăl, semnatar al petiţiei. “La trei încercări nereuşite, cariera didactică este compromisă definitiv”, scrie un alt dascăl.

O petiţie similară a fost semnată de dascăli din ţară pentru desfiinţarea examenului de titularizare. “Din cauza experienţelor din ultimii ani şi a faptului dovedit că sunt din ce în ce mai puţine posturi didactice pe perioadă nedeterminată, precum şi a lipsei de motivaţie, determinare şi interes de a învăţa doar pentru posturi pe perioade determinate, se solicită desfiinţarea formalităţilor de întocmire a dosarelor, precum şi desfiinţarea unui examen inutil, de evaluare prin memorare şi redare a unor conţinuturi ce n-au legătură cu practica ori realitatea de la catedră. Solicităm restabilirea criteriilor de evaluare a dascălilor care vor să se titularizeze. Această formă de examinare, ce ţine de peste 26 ani, nu-şi mai are rolul, scopul şi relevanţa, într-o societate informaţională şi în exces de cunoştinţe”, semnează un grup de dascăli care care au obţinut, de şase ani, note de peste 7 şi nu au obţinut posturi viabile.

Petiţia este semnată de 1.404 cadre didactice din ţară, inclusiv din judeţul Neamţ. “Este criză de dascăli, dar, când vine vorba să ne titularizăm, intră cine poate sau cine trebuie”, spune un profesor. “Examenul scris este, într-adevăr, irelevant, în afara faptului că se suprapune tematic, în mare parte, cu cel de definitivat. În plus, este aberant să dai concurs pentru un post care, de cele mai multe ori, nu există”, spune alt profesor.

Înainte de contestaţii, 195 de candidaţi au primit note cuprinse între 7 şi 10 la examenul de titularizare din acest an, dar puţini au prins un loc sigur la catedră.

SURSA: ZIARULDEROMAN.RO

Check Also

Conducere nouă la Poliția Târgu Neamț

Începând de pe 7 decembrie, prin ordin al inspectorului șef al IPJ Neamț, comisarul șef Paul Tablan, funcția de șef al Poliției Târgu Neamț este deținută, pe bază de împuternicire, de comisarul șef Costel Petcu.