Home / Actualitatea Nemteana / Iata lefurile bugetarilor

Iata lefurile bugetarilor

• noua grilă de salarizare a bugetarilor stabileste drepturi bănesti mai mari pentru medici, profesori, magistrati sau demnitari • un medic primar va pleca cu un salariu de bază de 3.459 de lei si poate ajunge pînă la 4.307 lei • proiectul de ordonantă de urgentă este în dezbatere publică si ar trebui să intre în vigoare de la 1 august 2016 •
Noua grilă de salarizare a personalului din sistemul bugetar stabilită prin proiect de ordonantă de urgentă lansat în dezbatere publică stabileste drepturi mai mari pentru medici, profesori, magistrati sau demnitari. Conform proiectului, în sistemul de învătămînt cele mai mari drepturi salariale sînt stabilite pentru profesorii universitari cu gradatie maximă si peste 25 de ani vechime, acestia urmînd a avea un salariu de bază de 5.339 lei, în timp ce un profesor cu gradul I va avea o bază de 3.470 de lei. Simultan, un institutor cu gradul I ar avea un salariu de bază de circa 2.800 de lei. În zona de sănătate, un medic primar va pleca cu un salariu de bază de 3.459 de lei si poate ajunge pînă la 4.307 lei, un medic primar la urgente va avea o bază de 4.819 lei, iar un medic legist va primi aproape 8.000 de lei. Sînt noutăti si pentru magistrati, iar proiectul de act normativ prevede că un judecător sau un procuror stagiar va avea drepturi lunare ce pleacă de la 4.459 lei, pînă la cel mult 5.743 lei, în timp ce un magistrat cu 20 de ani vechime în sistem poate ajunge la o leafă de bază de pînă la 8.665 lei. Cel mai mare salariu din sistemul bugetar într-o tară care se zbate în sărăcie, revine presedintelui tării, care va avea un brut de 15.000 de lei, urmat ierarhic de presedintii Camerei Deputatilor si a Senatului, care vor avea pe statul de plată în fiecare lună cîte 13.706 lei brut. Parlamentarii, deputati si senatori, nu vor merge degeaba la muncă pentru că vor fi plătiti cu un brut lunar de 10.150 de lei. La fel vor fi retribuiti si secretarii de stat, dar si mai mult vor cîstiga ministrii si consilierii prezidentiali care vor primi cîte 12.124 lei brut pe lună. Tot în zona administratiei, presedintii de consilii judetene vor fi plătiti cu sume între 7.979 si cel mult 8.811 lei, în functie de numărul de locuitori ai judetului, în timp ce indemnizatia lunară a unui primar, tot în functie de numărul de locuitori ai unitătii administrative, este cuprins între un minim de 3.207 lei si un maxim care depăseste cu putin 6.000 de lei. Nu au fost uitati nici preotii si la fel de bine ca si sefii celor două camere ale parlamentului va fi plătit seful Bisericii Ortodoxe Române, urmînd ca patriarhul să aibă o leafă brută de 13.706 lei. Un mitropolit va cîstiga lunar peste 12.000 de lei, iar un arhiepiscop sau sef de cult va primi 9.800 de lei. La polul opus, cel mai mic salariu din sistemul bugetar va pleca de la 1 august 2016 de la 1.250 de lei pentru functii cu studii medii si generale, însă functionarii publici vor avea un spor de 15 procente pentru conditii periculoase sau vătămătoare. Cei care lucrează în functii contractuale de debutant vor fi salarizati si ei cu 1.250 de lei pentru minim sase luni, dar nu mai mult de un an, urmînd a fi promovati prin examen în treapta profesională imediat următoare.

Sporuri generoase pentru schimbul trei si orele suplimentare

Noile norme mai adaugă un spor de 25 de procente din salariul de bază pentru cei care lucrează în schimb de noapte, respectiv în intervalul orar 22 – 6, asa că bugetarii care lucrează în atare conditii si-si petrec noaptea la muncă vor mai primi un sfert de salar. Guvernatii nu i-au uitat nici pe cei care lucrează suplimentar, adică prestează mai multe ore decît programul normal de muncă, ori lucrează duminica sau în timpul sărbătorilor legale. Acestia vor beneficia de ore libere plătite în termen de cel mult 60 de zile de la data prestatiei. În cazul în care compensarea cu ore libere plătite nu este posibilă, cel ce a muncit suplimentar va fi recompensat în luna următoare cu un spor de 75% din salariul de bază. Dacă plata nu se face în termenul stabilit initial, adică luna următoare după orele suplimentare, bugetarul care a lucrat în zilele libere va primi în luna imediat următoare un spor de 100% din salarul de bază, adică două salarii. Prin noua grilă de salarizare a personalului bugetar s-a mai stabilit că se va suspenda temporar actualizarea pensiilor de serviciu ale functionarilor publici, parlamentari, membrii corpului diplomatic, al celui consular, judecători, procurori, militari, politisti, sau cei care au lucrat în penitenciare, în timp ce indemnizatia pentru limită de vîrstă pentru deputati si senatori se va mentine la nivelul lunii iulie 2016.

SURSA: MONT.RO

Check Also

COMEMORARE acd. Zoe Dumitrescu Busulenga – MAICA BENEDICTA part. 3