Home / Stiri / Locale / Puteti afla pe ce au cheltuit banii institutiile publice

Puteti afla pe ce au cheltuit banii institutiile publice

Cetăţenii pot afla informaţii despre cum au fost cheltuiţi banii publici în instituţiile din judeţ, ce sume au fost alocate salariilor bugetarilor, cât s-a cheltuit cu încălzirea clădirilor în care funcţionează instituţiile, ce achiziţii au făcut ori câţi bani au fost cheltuiţi cu deplasările în luna martie. Este vorba nu doar de primării, ci şi de şcoli, de toate instituţiile care sunt finanţate din bani publici.

Ministerul Finanţelor a publicat ieri pe platforma www.transparenţă-bugetară.gov.ro, toate informaţiile privitoare la execuţia bugetară a entităţilor publice din Neamţ aferente lunii martie. Aşadar, cetăţenii interesaţi de cum este cheltuit banul public au la dispoziţie această platformă de pe care pot afla informaţii cu privire la veniturile, cheltuielile şi sursele de finanţare ale instituţiilor din judeţ. În ceea ce priveşte cheltuielile, prezentate defalcat ca şi veniturile, contribuabilii pot verifica ce sume au fost plătite fie pe salariile angajaţilor din instituţii, contribuţiile aferente acestora, câţi bani s-au dus duc pe încălzitul instituţiilor, ori cu iluminatul, sau cu prestările de servicii în luna precedentă. Acolo unde nu au fost completate fişierele şi unde pe coloana „execuţie cumulată“ va-loarea este zero, înseamnă că nu au fost efectuate plăţi pe un anumit sector bugetar până la sfârşitul lunii martie.

A fost pus la punct un mecanism care verifică respectarea termenelor de transmitere a informaţiilor în sistem, precum şi unul de control permanent al procesului de plată. În cazul în care regulile de funcţionare nu sunt respectate, se aplică automat sancţiuni ca blocarea procesului de contractare şi plată.

10,4 milioane de lei cheltuiţi de spital cu salariile în trei luni

Potrivit datelor din raportul de execuţie bugetară, la Spitalul Judeţean de Urgenţă, în primele trei luni ale acestui an, veniturile instituţiei au fost de peste 29,4 milioane de lei, iar cheltuielile – de 28,8 milioane de lei. Din acestea, peste 10,4 milioane de lei au însemnat salarii de bază, 2,5 mi-lioane de lei sporuri pentru condiţii de muncă şi 738.000 de lei – tichete de masă. Cu materialele pentru curăţenie Spitalul Judeţean a cheltuit 103.300 de lei, cu hrana bolnavilor 201.944 lei, cu medicamentele 4,4 milioane de lei, iar cu materialele sanitare – puţin peste 1 milion de lei. Deplasările interne, detaşările şi transferurile au costat spitalul încă 21.568 de lei, în cele trei luni.

La Camera Agricolă Neamţ, potrivit raportului de execuţie bugetară la 31 martie, veniturile s-au cifrat la 153.250 de lei, iar cheltuielile la 140.067 de lei, din care 106.491 de lei au însemnat salariile de bază.

Centrul şcolar pentru educaţie incluzivă Neamţ a avut venituri de 1,59 milioane de lei şi cheltuieli de 1,52 milioane de lei, din care 785.913 lei cu salariile. Hrana a costat 140.000 de lei, medicamentele – 8.000 de lei, materialele sanitare – 2.000 de lei, uniformele şi echipamentele – 30.000 de lei, deplasările interne, detaşările şi transferurile – 5.000 de lei.

Ministerul Finanţelor a publicat şi informaţiile financiare ale primăriilor. Spre exemplu, la Primăria Târgu-Neamţ, potrivit raportului de execuţie bugetară la 31 martie, veniturile au fost de 14,3 milioane de lei, iar cheltuielile de 7,5 milioane de lei.

SURSA: REALITATEAMEDIA.RO

Check Also

COMEMORARE acd. Zoe Dumitrescu Busulenga – MAICA BENEDICTA part. 3