Home / Stiri / Locale / Nemţenii au strălucit la Olimpiada Naţionala de Fizică

Nemţenii au strălucit la Olimpiada Naţionala de Fizică

An de graţie pentru elevii care au reprezentat judetul nostru la Olimpiada Naţională de Fizică, găzduită, în perioada 24-29 aprilie, de municipiul Târgu-Jiu: 15 dintre cei 16 tineri nemţeni au obţinut premii din partea Ministerului Educaţiei, medalii sau diplome de onoare din partea Societăţii Române de Fizică.Este cea mai buna performanta reusita de elevi la acest nivel al competitiei, in ultimii ani. De fapt, cu exceptia lotului (mult mai numeros) al munici-piului Bucuresti, lotul nemtean s-a clasat pe primul loc la nivel national ca palmares – un premiu I, un premiu II, patru mentiuni, trei medalii de aur, patru medalii de argint, cinci medalii de bronz si trei diplome de Onoare.

Sebastian Leontica – in lotul largit pentru Olimpiada Internationala de Fizica

Din lotul judetului a facut parte si Sebas-tian Leontica, elev in clasa a XI-a la Colegiul National „Petru Rares” Piatra-Neamt, un ve-teran al competitiilor la aceasta disciplina. Recompensat cu o mentiune din partea Ministerului Educatiei si cu medalie de aur din partea Societatii Romane de Fizica, Sebastian a obtinut cel mai mare punctaj la proba teore-tica. Gratie acestor rezultate, el a participat la o proba de baraj, in urma careia s-a calificat in lotul largit al Romaniei pentru Olimpiada Internationala de Fizica. Este a doua oara cand elevul pregatit de profesorul Dorel Haralamb reuseste aceasta performanta! Prima data s-a calificat in lotul largit anul trecut, la Timisoara, la finalul etapei nationale a olimpiadei de profil. Si in 2016, Sebastian a primit medalia de aur din partea Societatii Romane de Fizica si o mentiune din partea Ministerului Educatiei.

George Chiriac – locul I pe tara

Un rezultat de exceptie a reusit si elevul George Chiriac, de la Colegiul National „Roman Voda” Roman, pregatit de profesorul Romeo Merfea. El a castigat competitia elevilor de clasa a VIII-a, obtinand premiul I pe tara si medalie de aur!

Premiul al II-lea si medalie de aur, a obtinut, la clasa a VI-a, elevul Alexandru Apostol, de la Colegiul National „Petru Rares” Piatra-Neamt (pregatit de profesorul Cristinel Secara).

Ministerul Educatiei a rasplatit, cu mentiuni, alti patru elevi: Mihnea Butiurca (clasa a VI-a, Colegiul National „Roman Voda” Roman), Flavia Cristiana Pascal (clasa a VII-a, Colegiul National „Petru Rares” Piatra-Neamt), Daniel Manole (clasa a IX-a, Colegiul National „Petru Rares” Piatra-Neamt) si Sebastian Leontica. Toti cei patru au obtinut medalii de argint din partea Societatii Romane de Fizica.

Din partea aceleiasi organizatii, medalii de argint a mai primit Mircea Matei Verdeanu (clasa a VI-a, Colegiul National „Petru Rares” Piatra-Neamt), iar medalii de bronz – Theodor Mihai Lupascu (clasa a VI-a, Colegiul National „Petru Rares” Piatra-Neamt), Matei Buzdea (clasa a VII-a, Colegiul National „Petru Rares” Piatra-Neamt), Mihai Cosmin Cosniceanu (clasa a VIII-a, Colegiul National „Petru Rares” Piatra-Neamt), Andra Elena Spiridon (clasa a X-a, Colegiul National „Petru Rares” Piatra-Neamt) si Andrew Hiroaki Okukura (clasa a X-a, Colegiul National „Roman Voda” Roman).

Alti trei olimpici au primit diplome de onoare: Iancu Matei Scurtu (clasa a VI-a, Liceul „Spiru Haret” Piatra-Neamt), Petru Cosmin Teacu (clasa a IX-a, Colegiul National „Petru Rares” Piatra-Neamt) si Raluca Andreea Miron (clasa a X-a, Colegiul National „Petru Rares” Piatra-Neamt).

Din lot a mai facut parte si Maria Raluca Ghilea (clasa a XI-a, Colegiul National „Ca-listrat Hogas” Piatra-Neamt.

„Felicitari elevilor pentru performantele obtinute – rezultatul orelor petrecute in fata culegerilor de fizica, in laboratorul de fizica, deslusind si descoperind frumusetea acestei discipline, profesorilor care i-au indrumat, precum si parintilor pentru sutinere!”, a spus profesorul Cristinel Secara – inspector scolar de fizica in cadrul ISJ.

Anul trecut, judetul a fost reprezentat la Olimpiada Nationala de Fizica de 14 elevi. Atunci, lotul a obtinut trei mentiuni din partea Ministerului Educatiei, precum si zece medalii din partea Societatii Romane de Fizica.

Sursa: Realitatea Media

Check Also

SERVICE AUTO MAIO TRUCK VANATORI – NEAMT