Home / Stiri / Locale / Cancerul a luat amploare în Roman și la Bicaz

Cancerul a luat amploare în Roman și la Bicaz

De la an la an, tot mai multe cazuri la nivel de județ

Numărul cazurilor noi de cancer este în creștere în județul Neamț, avertizează specialiștii, fără, însă, a putea spune, cu exactitate, care este cauza care declanșează această cumplită boală.

În prima jumătate a acestui an s-au înregistrat, conform datelor statistice centralizate de Direcția de Sănătate Publică Neamț, nu mai puțin de 886 cazuri noi de cancer, cu trei mai multe decât în primul semestru al anului trecut. Distribuția pe orașe s-a modificat, de la un an la altul, astfel încât la nivelul municipiului Roman s-au semnalat, anul acesta, 278 cazuri, cu 74 mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut. Și în zona Bicaz a crescut numărul îmbolnăvirilor, anul acesta fiind raportate 74 de îmbolnăviri, față de 66 anul trecut. La Târgu Neamț anul acesta au fost 129 de noi îmbolnăviri, cu 30 mai puține decât anul trecut în aceeași perioadă, iar în Piatra Neamț au fost depistați, anul acesta, 323 de bolnavi de cancer, mai puține decât în primele șase luni ale anului trecut, când au aflat că suferă de această boală cumplită 372 de pietreni. La Roznov numărul cazurilor depistate se menține constant, 82 anul acesta și în primele 6 luni ale anului trecut.

Specialiștii spun că multiplicitatea cancerelor și specificitatea lor proprie fac dificilă enumerarea tuturor simptomelor bolii. Totuși, doctorii atrag atenția că o pierdere importantă în greutate și mai mult sau mai puțin rapidă, o lipsă de poftă de mâncare, o stare de oboseală intensă, o pierdere de sânge prin scaune sau pe gură, în sfârșit dureri diverse sunt semne funcționale care pot fi asociate cu prezența unui cancer. Dezvoltarea adesea silențioasă a cancerelor tinde să întârzie diagnosticarea și ridică probleme medicilor, care nu văd pacientul decât într-un stadiu deja avansat al bolii. Uneori, boala este descoperită dintr-o întâmplare, în cursul unei vizite medicale sau al unui examen al sângelui. Diagnosticul se pune prin examenul clinic, prin examene de laborator, prin examene radiologice și endoscopice, prin biopsii.

Sursa: Ziarulceahlaul.ro

Check Also

CONSTANTIN ILIESCU PRO ROMANIA TG NEAMT