Home / Uncategorized / Fiscul Bicaz este executat silit

Fiscul Bicaz este executat silit

La începutul acestei săptămâni, Judecătoria Bicaz a admis, în premieră pentru instanţele din România, o cerere de executare silită a Fiscului, care nu i-a înapoiat unui localnic banii plătiţi cu titlul de timbru de mediu, la înmatricularea unui autovehicul. Cel care a obţinut executarea silită a Serviciului Fiscal Orăşenesc Bicaz este Petrică Doroftei. Cererea de executare silită, la stăruinţa bicăjeanului, a fost înaintată instanţei de executorul pietrean Ioan Bălan. În şedinţa de luni (28 august), judecătorii de sub Baraj au stabilit că solicitarea este întemeiată, dispunând astfel „executarea silită a titlului executoriu pentru recuperarea sumei de 2.671 de lei cu titlu de contravaloare timbru de mediu, la care se va adăuga dobânda fiscală aferentă precum şi suma de 267 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată“. Totodată, executorul a fost autorizat „să treacă la executarea silită a obligaţiilor cuprinse în titlu executoriu, simultan prin executare silită mobiliară şi poprire, succesiv prin executare silită imobiliară, în condiţiile legii“. Sentinţa este fără cale de atac.

De unde vin banii?

Ţinând cont că anumite conturi ale fiscului nu pot fi blocate, legiuitorul a identificat celelalte surse din care pot fi luaţi bani pentru a-i da celor care obţin executarea fiscului în instanţă.

Un avocat pietrean cu peste 20 de ani de experienţă a explicat care sunt acestea: „Mai întâi executorul va emite o somaţie de plată către instituţia de-bitoare, iar dacă aceasta nu se conformează, atunci se trece la executarea silită efectivă a instituţiei, respectiv la blocarea conturilor sau la executarea imobilelor. Cum anumite conturi nu pot fi blocate la astfel de instituţii publice, cum este Fiscul sau altele, atunci executorii vor face popriri pe alte venituri. Pot fi executate silit alte conturi în care le intră alte venituri, pe care le realizează instituţia respectivă. De exemplu, la Fisc pot fi executate silit veniturile ce provin din activitatea de eliberare de certificate fiscale. Aceeaşi procedură este valabilă la orice instituţie publică debitoare“. Bineînţeles, dacă se ajunge în situaţia în care Fiscul nu are bani care să poată fi executaţi, atunci se trece la vânzarea clădirilor şi/ sau terenurilor ori altor bunuri are respectivei instituţii.

Reamintim că în ultimii zece ani, Fiscul a încasat sume spectaculoase de la cei care şi-au cumpărat autovehicule din afara ţării, în primă fază, ca ulterior taxa să devină obligatorie şi în cazul transcrierii dreptului de proprietate. Practic, orice cetăţean care cumpăra o maşină trebuia să achite această taxă auto, dacă aceasta nu era plătită de către proprietar. Singura cale prin care contribuabilii îşi puteau recupera banii era Justiţia. Între timp, a fost emis un act normativ prin care statul a decis să ofere cetăţenilor dreptul de a-şi recupera taxa cu o cerere simplă pe care s-o depună la Fisc, fără a mai apela la instanţă.

Prin actul normativ au fost stabilite şi termenele până la care Fiscul va restitui sumele datorate în baza noii ordonanţe, Astfel, pentru taxa specială şi cea de poluare restituirea trebuie făcută în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018, iar la timbrul de mediu, în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.

Sursa: Realitateamedia.ro

Check Also

Gheorghe Ștefan, condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare

Gheorghe Ștefan (68 de ani), fost primar la Piatra Neamț și fost conducător al echipei ...