Home / Stiri / Locale / Februarie- luna naţională de prevenire a cancerului

Februarie- luna naţională de prevenire a cancerului

Februarie este luna în care se pune accentul, la nivel naţional, pe prevenirea cancerului. În România, la femei, ocupăm primul loc între ţările europene pentru cancerul de col uterin, locul șase pentru cancerul hepatic şi locul opt pentru cancerul pulmonar. La bărbați suntem pe locul al treilea în Europa la incidența cancerelor cavităţii bucale, faringian şi laringian, pe locul al șaselea la incidenţa cancerului hepatic, pe locul al optulea la incidenţa cancerului pulmonar şi pe locul zece la incidența cancerului pancreatic. Se spune că principalii factorii de risc pentru cancer sunt: fumatul/utilizarea tutunului, infecţiile, radiaţiile ionizante şi ultraviolete, aportul redus de fructe şi legume, consumul de alcool, inactivitate fizică, obezitate şi factorii poluanţi din mediu.
În Europa, suntem pe locul trei pentru neoplasmul cavităţii bucale şi neoplasmul faringian, locul trei pentru cancerul laringian şi locul șase pentru neoplasmul hepatic.
În judeţul Neamţ, în cursul anului 2017, s-au înregistrat 1.758 de cazuri noi de cancer (746 în mediul urban şi 1.012 în mediul rural), faţă de 1.724 (844 în mediul urban şi 880 în mediul rural) în anul 2016. Cele mai multe cazuri noi sunt de cancer bronhopulmonar, urmat de cancerul colorectal, cancerul de sân şi de prostată. În anul 2017 s-au înregistrat 1.210 decese prin cancer (449 în urban şi 761 în rural). La sfârşitul anului 2017 erau rămaşi în evidenţa cabinetului judeţean de oncologie 12.188 bolnavi cu cancer (6.402 în urban şi 5.786 în rural), a declarat dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al DSP Neamț.

Screening ca vai de el şi acces la tratament şi îngrijri palliative limitate de fondurile alocate de autorităţile sanitare!

Sloganul ales anul acesta este “Noi putem. Eu pot”. Deoarece cancerul reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, pe plan mondial se pune accent pe strategia preventivă prin depistare precoce, pe screening şi accesul la tratament şi îngrijiri palliative. Asta la nivel mondial. Realitatea din ţara noastră este la fel crudă ca şi diagnosticul de cancer: prevenţie, tratament şi îngrijri palliative- toate depind de fondurile alocate de govern, casă de sănătate, minister al sănătăţii. Banii sunt de fiecare dată prea puţini comparativ cu nevoile reale.
Screeningul pentru cancerele de col uterin, colon, rectal şi de sân poate ajuta la depistarea acestor boli timpuriu, de obicei într-un stadiu în care tratamentele oferă rezultate bune. Dar în ţara noastră NU există screening de colon ori rectal, singurul screening funcţional este cel de col uterin, prin testul Papanicolau. Vaccinarea poate contribui de asemenea la reducerea riscului de cancer. Se mai spune că vaccinul HPV ajuta la prevenirea celor mai multe cancere de col uterin, dar această campanie a înregistrat un uriaş eşec la nivel naţional, iar vaccinul împotriva hepatitei B poate contribui la reducerea riscului de cancer hepatic, dar acesta nu prea există în ţară.
Potrivit informaţiilor oferite de DSP Neamţ, cancerul este una din cauzele majore de morbiditate şi mortalitate pe plan mondial, cu aproximativ 14 milioane cazuri noi în anul 2015. Se preconizează ca numărul cazurilor noi să crească cu aproape 70% în următoarele două decenii. Cancerul este a doua cauză de mortalitate pe plan mondial, şi a fost responsabil de 8,8 milioane decese în 2015. Global, aproape unul din șase decese este cauzat de cancer. Cancerul reprezintă a doua cauză importantă de morbiditate şi deces în Europa, cu 3,2 milioane de cazuri noi şi 1,7 milioane de decese pe an. Deşi peste 40% din decesele provocate de cancer pot fi prevenite, cancerul însumează 20% din totalul deceselor în Uniunea Europeană, relatează ziarulceahlaul.ro

Check Also

Conducere nouă la Poliția Târgu Neamț

Începând de pe 7 decembrie, prin ordin al inspectorului șef al IPJ Neamț, comisarul șef Paul Tablan, funcția de șef al Poliției Târgu Neamț este deținută, pe bază de împuternicire, de comisarul șef Costel Petcu.