Home / Stiri / Locale / Un primar şi doi consilieri – găsiţi de ANI în conflict de interese

Un primar şi doi consilieri – găsiţi de ANI în conflict de interese

Păşuni comunale acordate preferenţial?
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) acuză de “conflict de interese administrativ” pe primarul de Pîngăraţi, un actual consilier local de la Bozieni şi un fost consilier al aceleiaşi comune.
Astfel, ANI susţine că “Petru Bordea Lungu, în calitate de primar al comunei Pîngăraţi, a întocmit, semnat și aprobat Contractul de arendare și Contractul de concesiune, încheiate între Comuna Pîngărați, județul Neamț, și Asociația Crescătorilor de Animale Pîngărați (asociație în cadrul căreia fiul persoanei evaluate deține calitatea de membru fondator), precum și documente aferente, ulterior asociația încasând subvenții A.P.I.A. pentru campaniile 2011 – 2015. Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70, art. 71 și art. 76 din Legea nr. 161/2003 și art. 75 din Legea nr.393/2004”.
Pe Costică Leahu, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Bozieni, ANI îl acuză că, în calitate de consilier local, a votat în mod favorabil Hotărârea Consiliului Local al Comunei Bozieni privind aprobarea concesionării suprafeței de 91,69 ha pășune ce se află în proprietatea publică a Comunei Bozieni, județul Neamț, în vederea pășunatului, către Asociația Crescătorilor de Taurine Bozienii de Jos – Neamț, prin atribuire directă, în temeiul căreia s-a încheiat Contractul de concesiune între Primăria Comunei Bozieni și Asociația Crescătorilor de Taurine Bozienii de Jos (persoană juridică de drept privat în cadrul căreia persoana evaluată deținea la acea dată calitatea de președinte).
„Persoana evaluată avea un interes personal în problema supusă dezbaterilor consiliului local, întrucât avea posibilitatea să anticipeze că asociația va beneficia de pe urma adoptării lor. Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70, art. 71 și art. 77 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 şi cu dispozițiile art. 75, lit. b) și f) şi art. 77 din Legea nr. 393/2004”, precizează ANI, printr-un comunicat.
Şi Aurelian Oprea, fost consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Bozieni, este acuzat de conflict de interese administrativ. ANI susţine că, “în calitate de consilier local, a votat în mod favorabil pentru adoptarea Hotărârii Consiliului Local al Comunei Bozieni privind aprobarea concesionării suprafeței de 91,69 ha pășune ce se află în proprietatea publică a Comunei Bozieni, județul Neamț, în vederea pășunatului, către Asociația Crescătorilor de Taurine Bozienii de Jos – Neamț, în temeiul căreia s-a încheiat Contractul de concesiune între Primăria Comunei Bozieni și Asociația Crescătorilor de Taurine Bozienii de Jos (persoană juridică de drept privat în cadrul căreia persoana evaluată deținea la acea dată calitatea de membru în comisia de cenzori). Persoana evaluată avea un interes personal în problema supusă dezbaterilor consiliului local, întrucât avea posibilitatea să anticipeze că asociația va beneficia de pe urma adoptării lor”.
Astfel, Aurelian Oprea ar fi încălcat dispozițiile art. 70, art. 71 și art. 77 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 şi cu dispozițiile art. 75, lit. b) și f) şi art. 77 din Legea nr. 393/2004.
Dintre toţi cei vizaţi, Petru Lungu Bordea nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare, relatează ziarulceahlaul.ro

Check Also

Conducere nouă la Poliția Târgu Neamț

Începând de pe 7 decembrie, prin ordin al inspectorului șef al IPJ Neamț, comisarul șef Paul Tablan, funcția de șef al Poliției Târgu Neamț este deținută, pe bază de împuternicire, de comisarul șef Costel Petcu.