Home / Stiri / Locale / Vin falsificat, depistat la distribuitorii din judeţul Neamţ

Vin falsificat, depistat la distribuitorii din judeţul Neamţ

Produsul care urma să fie distribuit în magazine nu conţine alcool provenit din fermentaţia strugurilor
În urma unei acțiuni de verificare a calității și conformității vinurilor existente pe piața din ţară, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a descoperit, în depozitele unor distribuitori din județele Neamţ, Buzău şi Galaţi unele loturi provenite din Bulgaria, care s-au dovedit a fi falsuri. Practic, în vinurile cu pricina- nici urmă de alcool provenit din fermentaţia mustului de struguri, ceea ce reprezintă infracţiune.
“Pentru identificarea unor eventuale fraude, probele au fost trimise pentru efectuarea de analize izotopice, specifice identificării prezenţei apei exogene, respectiv a prezenţei alcoolului etilic de altă natură decât cel obţinut prin fermentarea naturală a strugurilor. Probele au fost analizate de către Laboratorul de Spectrometrie de Masă, Cromatografie şi Fizica Ionilor din cadrul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare Cluj Napoca. Rezultatele au confirmat prezența apei exogene și a alcoolului de altă origine decât cel provenit din fermentația mustului de struguri (vin pichet) ceea ce reprezintă elementele infracțiunii de falsificare a vinurilor, conform Legii viei și vinului 164/2015”, a transmis MADR.
În urma acestor neconformități depistate, s-au aplicat măsuri de retragere de la comercializare a unei cantități de 29 174 itri vin falsificat şi acordarea de sancțiuni contravenționale în valoare de 80 000 lei. A fost sesizată şi Agenția Națională de Administrare Fiscală, în vederea aplicării legislației fiscal, precum şi IGPR – Direcția de Investigare a Criminalității Economice, în vederea efectuării cercetărilor de specialitate.
Trebuie menţionat că, în baza protocolului de cooperare și a Planului comun de acțiune între MADR și ANAF pentru verificarea legalității desfășurării activităților de producție și comercializare în domeniile produselor viticole, se monitorizează toate loturile de vin de masă provenite din Bulgaria, relatează ziarulceahlaul.ro

Check Also

CONSTANTIN ILIESCU PRO ROMANIA TG NEAMT