Tratamentul si controlul bolilor cu impact major asupra stării de sănătate a populației din județul Neamț a costat, anul trecut, Casa de Sănătate Neamț – din Fondul național unic- aproape 70 de milioane de lei, creditele de angajament inițiale neacoperind necesitățile pentru toate programele de sănătate curative. Potrivit Raportului privind programul national cu scop curative 2017, creditele de angajament inițiale au fost în valoare de 58.354,62 mii lei, iar cele definitive în 2017 au fost de 68.844,40 mii lei, prezentând o creștere de 117,98%. Plățile efectuate în 2017 pentru medicamente și materiale sanitare specifice derulării programelor naționale cu scop curativ au fost de 67.458,03 mii lei, reprezentând 100% față de creditele bugetare definitive și 100% față de deschiderile de credite aprobate în 2017.
‘’Creditele de angajament nu au acoperit nivelul necesităților județului Neamț pentru toate programele de sănătate curative, astfel că în luna decembrie 2017 au fost înregistrate probleme în derularea unor programe cu scop curativ, generate de neacoperirea consumurilor de medicamente. Astfel, la programul național de diabet, consumul de medicamente din 2017 a fost peste valoarea creditelor de angajament aprobată cu 9,6 mii lei, la programul de boli rare – la mucoviscidoză copii consumul a fost mai mare cu 2,74 mii lei iar la sume pentru medicamente utilizate în programele naționale cu scop curativ care fac obiectul contractelor tip COST Volum consumul a fost mai mare cu 19,58 mii lei. Aceste consumuri sunt raportate în SIUI și au fost comunicate la CNAS (…). CNAS a aprobat solicitarea CAS Neamț, conform reglementărilor legale în vigoare. Creditele bugetare aprobate în 2017 au permis respectarea termenelor de decontare a facturilor aferente consumurilor de medicamente și/sau materiale sanitare specifice derulării programului național cu scop curativ, neînregistrându-se plăți restante’’, subliniază Raportul.
Anul trecut, numărul asiguraților beneficiari ai tratamentelor inițial existenți în evidențele CAS Neamț au fost de 29.585 iar la sfârșitul anului 2017, numărul de asigurați beneficiari ai tratamentelor a fost de 26.629 persoane. Dar asta nu înseamnă că și costurile au fost mai mici, pentru că fiecare boală necesită un tratament distinct, care implică alte costuri. Costul mediu /bolnav tratat /an a fost initial de 1.991 mii lei/asigurat/an. Astfel, la finele anului 2017, conform numărului de bolnavi tratați înregistrați în indicatorii fizici specifici derulării programelor naționale cu scop curativ, a rezultat un cost mediu/bolnav tratat de 2.533 lei, pe unicitate de CNP. Numărul de bolnavi tratați cât și costul mediu realizat în 2017 au fost influențate de derularea contractelor încheiate cu furnizorii privați pentru Programul național de supleere a funcției renale la bolnavii cu insuficiență renală cronică, relatează ziarulceahlaul.ro