Home / Stiri / Locale / Opt militari români, răniţi după ce au fost prinşi într-un atac cu maşină capcană în Afganistan

Opt militari români, răniţi după ce au fost prinşi într-un atac cu maşină capcană în Afganistan

Opt militari din Batalionul 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor” din Câmpulung Muscel au fost răniţi luni, în Afganistan, după ce au fost prinşi într-un atac cu maşină capcană. Soldaţii sunt în afara oricărui pericol, fiind în stare stabilă, anunţă Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Opt militari români, răniţi după ce au fost prinşi într-un atac cu maşină capcană în Afganistan

Cei opt sunt plutonierul major Ionescu Marius Valentin (41 de ani, căsătorit, aflat la a treia misiune în Afganistan), plutonierul Rădoi Eugen Luci (39 de ani, căsătorit, o misiune în Kosovo, la a treia misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Ganţă Adrian Bogdan (40 de ani, căsătorit, la a doua misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Popescu Florin Adrian (38 de ani, căsătorit, aflat la a doua misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a David George Marian (34 de ani, căsătorit, la a doua misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Radu Ionel (39 de ani, căsătorit, la a treia misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Popelcă Petre (43 de ani, căsătorit, la a treia misiune în Afganistan) şi caporalul clasa a III-a Bădulescu Nicolae Marian (43 de ani, căsătorit, la a doua misiune în Afganistan).

După producerea incidentului a fost securizată zona, conform procedurilor, şi militarii răniţi au fost duşi la spitalul militar din Kandahar, mai precizează MApN.

Reprezentanţii MApN au precizat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că atacul cu maşina capcană în care au fost răniţi militarii români nu are legătură cu dublul atentat care a avut loc în zona Shashdarak din centrul Kabulului, în urmă căruia cel puţin 25 de oameni au murit, inclusiv şase jurnalişti.

Militarii din Câmpulung Muscel execută o misiune în Afganistan în perioada februarie – august 2018. Aceştia execută, în teatru, misiuni specifice de asigurare a protecţiei forţei din Baza Aeriană Militară Kandahar şi misiuni de instruire, consiliere şi asistenţă a Forţelor Naţionale Afgane. Unitatea militară din Câmpulung Muscel a mai executat misiuni în Kosovo (în anii 2005 şi 2007) şi Afganistan (în anul 2008).

În anul 2018, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu 625 de militari, alţi aproximativ 300 fiind desfăşuraţi în operaţii sub comandă/mandat NATO, UE, ONU şi OSCE în alte regiuni.

În timpul misiunilor externe, 29 de militari şi-au pierdut viaţa şi alţi peste 185 au fost răniţi.

Peste 10 copii au murit, iar 16 oameni au fost răniţi 

Unsprezece copii au decedat, iar 16 persoane au fost rănite, inclusiv opt militari români, în urma unui atac sinucigaş cu vehicul-capcană care a avut loc luni în districtul Daman din provincia afgană Kandahar, a declarat un oficial din cadrul poliţiei locale, informează agenţia de ştiri Dpa.

Atacul a vizat un convoi al forţelor NATO, a declarat Matiullah Helal, purtătorul de cuvânt al poliţiei din Kandahar.

Atacatorul, despre care se crede că era membru al mişcării talibane, a detonat vehiculul în care se afla în apropierea unei moschei, în momentul în care prin zonă trecea un convoi NATO, a adăugat Helal.

Atacul nu a fost încă revendicat, însă până în acest moment nu există semne care să indice că ar avea vreo legătură cu dublul atentat comis luni dimineaţă la Kabul, revendicat de Stat Islamic.

Check Also

SERVICE AUTO MAIO TRUCK VANATORI – NEAMT